Alan Gilbert Building, UoM

Building A is a unique education building that incorporates significant Environmentally Sustainable Design elements.

The dominant Grattan Street fa├žade incorporates a curved glazed curtain wall, which wraps over the large-scale frame behind. The upper levels of the building arc back from the street and are glazed with photovoltaic cells, symbolically tilting towards the sun.

The ground and first floor facilities offer attractive open public areas and flexible teaching spaces utilizing quality materials and state of the art technology. The podium and upper levels incorporate floor to ceiling windows that permit extensive use of natural light and provide the occupants with views to the plaza and the University Precinct. The upper levels feature open plan floor plates designed for flexible usage including multi-media studies, computer workshops and office administration facilities.

The Building was awarded the Victorian Architecture Award for Sustainable Architecture in 2002.

Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building
Alan Gilbert Building